Urine inleveren

Als u urine inlevert voor onderzoek, krijgt u een formulier om in te vullen. De combinatie van uw klachten, samen met de uitslag van de urine is bepalend voor wat er gedaan moet worden. Als u wilt, kunt u het formulier hier downloaden en alvast thuis invullen.

Vragenlijst voor het urine inleveren

Onderzoek van urine is alleen volledig betrouwbaar als de urine op de juiste manier is opgevangen en bewaard. Als u urine moet inleveren, let dan op het volgende:

ochtendurine / gewassen plas / middenstroom urine / in de koelkast bewaren

Ochtendurine

Dit is de eerste urine na de nachtrust. Deze is het meest geconcentreerd. Afwijkingen zijn hier in het best te vinden.

Gewassen plas

Verontreinigingen aan de geslachtsdelen kunnen in het urinemonster komen. Voor een "gewassen plas"moet bij de man de voorhuid worden teruggerold en bij de vrouw de schaamlippen gespreid waarna met een douche kan worden gespoeld. Gebruik geen zeep.

Middenstroom urine

Verontreinigingen in de plasbuis kunnen ook in het urinemonster komen. U kunt het beste het middelste deel van de urine stroom opvangen.

Maximaal 4 uur bewaren in de koelkast

In de urine zit altijd een kleine hoeveelheid bacteriën. Als u de urine laat staan bij kamertemperatuur, gaan deze groeien, en vinden wij bij onderzoek de bacteriën die er later bij gekomen zijn. Bij kamertemperatuur is het onderzoek na een uur onbetrouwbaar. In de koelkast gaat deze groei langzamer, maar na 4 uur is ook de urine uit de koelkast niet meer betrouwbaar te onderzoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Spoednummer 0341-560899
 

Huisartsenpraktijk Gunneweg en Groot

Burgemeester Langmanstraat 4
3851 NM Ermelo
Telefoon:
0341-558569
Fax:
0341-563114
assistente@gunneweg-groot.nl
Routebeschrijving >